Interview

Connor Swindells over Adam in Sex Education: ”Het mooiste is zijn absurditeit”

Over het vierde en laatste seizoen, vanaf 21 september op Netflix

Leestijd: < 1 min

In het vierde en laatste seizoen van Sex Education is ook Connor Swindells weer te zien als Adam Groff, de jongen die weinig aansluiting vindt bij de rest. Hij valt op jongens, maar houdt dat geheim voor zijn macho vader. Wij spraken Connor over zijn personage, zijn ervaringen met de cast en het naderende afscheid van de serie.

Het vierde seizoen van Sex Education staat weer bol van de nieuwe seksuele ervaringen, persoonlijke groei, liefde, vriendschap en een lach en een traan. De scholieren hebben Moordale verlaten en zetten een volgende stap in hun leven. Otis en Eric beleven hun eerste dag van hun examenjaar op het Cavendish Sixth Form College, Maeve is naar de VS vertrokken en Adam worstelt met de vraag of de universiteit wel iets voor hem is: wil hij niet veel liever zijn handen uit de mouwen steken op een boerderij?

Adam wordt gespeeld door Connor Swindells, de inmiddels 27-jarige acteur uit Lewes, Sussex die in 2017 doorbrak met een rol in het drama Harlots. Voorafgaand aan het vierde seizoen ontvingen we een Q&A met Swindells, waarin hij vertelt over zijn rol als Adam in Sex Education. Het interview met Swindells heeft plaatsgevonden lang voordat de acteursstaking van start ging.

Wat vind jij ervan dat dit het laatste seizoen is van Sex Education?                  

“Toen we hier met z’n allen aan begonnen waren we allemaal zo naïef en mijn God, ik ben zoveel veranderd. Pas nu ik besef dat de serie ten einde loopt, kijk ik terug en zie ik hoeveel geluk ik heb gehad en welke ervaringen en kansen het op mijn pad heeft gebracht. Als kind kon ik hier alleen maar van dromen.

Ik ben erg dankbaar dat ik Adam heb kunnen spelen, omdat het zo leuk was. Het mooiste aan Adam is zijn absurditeit. Het een genot om dit te mogen spelen en dat er geen beperkingen zijn aan wat je kunt doen. Ik weet niet hoe vaak je de kans krijgt om zulke personages te spelen. Het is bitterzoet dat er nu een einde aan komt, maar ik heb van iedere minuut genoten.”

Sex education
Sex education

Wat bedoel je met Adams ‘absurditeit’?

“Adam is een kind in het lichaam van een man en hij maakt de groeipijnen van zijn tienerleven door. Dat levert ongemakkelijke momenten op en het is leuk om daarmee te spelen. Als toeschouwer geloof je dat Adam heel goed met dieren kan omgaan en er zit een laagje charme in zijn dwaasheid.”

In het eerste seizoen was Adam veel onsympathieker. Hij is echt gegroeid, nietwaar?

“Jazeker. Ik denk dat ik veel geluk heb gehad met wat de schrijvers mij door de jaren heen hebben voorgeschoteld. De ontwikkeling van Adam is heel goed beschreven en dit seizoen komen er veel dingen aan bod die nog niet eerder te zien zijn geweest. Ik ben echt heel dankbaar dat de schrijvers hem het afscheid hebben gegeven waarop ik had gehoopt.”

Wat maakt Adam zoal mee in het nieuwe seizoen?

“Nadat we van school zijn gegaan, zoekt Adam naar een richting of een doel in zijn leven. Adam is goed met dieren en dit seizoen gaat hij aan de slag op een boerderij. Tijdens het filmen van het laatste seizoen heb ik een hond geadopteerd en op de set werkten we met een dierenverzorger, Martin. Die heeft me allerlei trainingstechnieken geleerd die ik nu op mijn hond heb toegepast.”

Hoe heeft de relatie tussen Adam en zijn vader, Mr. Groff, zich ontwikkeld?

“Alistair Petrie speelt mijn vader en we kregen zelden de kans om met elkaar te werken op de set. Het waren normaal gesproken nogal vluchtige momenten tussen vader en zoon – ik denk dat we elkaar in seizoen drie helemaal niet hebben gezien. Maar in seizoen vier zijn er meer gezamenlijke scènes.

In het nieuwe seizoen vinden Adam en vader Michael iets dat ze samen kunnen doen, namelijk dat Michael Adam rijlessen gaat geven. Dat verbindt hen echt. Ze zijn erin geslaagd hun meningsverschillen opzij te zetten en ze proberen elkaar echt te leren kennen. Adam blijft obstakels tegenkomen en Michael probeert daar omheen te navigeren en een betere vader te worden.”

Sex Education
Met Alistair Petrie

Vertel ons iets meer over Adams werk op de boerderij?

“Ten eerste vond ik het erg leuk om samen te werken met Bella McLean, die de nieuwe baas van Adam speelt. Er is een geweldige chemie tussen hen, ze neemt Adam echt onder haar hoede. Het was ijskoud op een boerderij in the middle of nowhere, maar we hebben het fantastisch gehad. 

Adams vader verzet zich in het begin tegen Adams werk, omdat hij het geen echte baan vindt. Hij probeert het te begrijpen en komt op bezoek, waarna Adam hem op een paard weet te krijgen. Het ziet er misschien niet zo uit in de scène, maar Petrie is een heel bekwame ruiter.”

Hoe vond je het zelf om met paarden te werken?

“Ik heb in de loop der jaren heel wat paardgereden. Ik vind het heerlijk om op paarden te zitten. Ik ben dol op dieren, ik heb katten en een hond. Ik kwam erachter hoeveel er van mezelf in Adam zat als het gaat om zijn relatie met dieren en de rust die hij in hun gezelschap vindt. Deze rol heeft mij in mijn eigen leven zeker dichter bij de natuur gebracht.”

Het maakt het karakter van Adam echt zachter, vind je niet?

“Ja, het heeft iets zachts en liefs zoals hij met dieren omgaat. Hij wordt gewoon verkeerd begrepen en hij begrijpt zichzelf verkeerd. Dit seizoen komt Adam er steeds meer achter hoe hij in elkaar zit en ik ben daar zo blij mee. Het zal me nog een hele tijd niet lukken om afscheid van hem te nemen, maar aan alles komt een eind. Het is beter om dit op het hoogtepunt te doen dan door te blijven gaan totdat we geen ideeën meer hebben.”

Hoe denkt Adam over zijn seksualiteit in dit seizoen?

“Ik denk dat hij zich extreem schuldig voelt over de manier waarop hij Eric heeft behandeld en hij zou van alles willen zeggen, maar hij zit niet meer op de universiteit en zoekt naar een mogelijkheid om dit een plek te geven. Zijn gedrag in het begin was volkomen buitensporig. De toxische relatie die hij had met Eric was problematisch. Dat beseft hij nu en daar wil hij eindelijk iets aan doen.”

Sex Education
Met Ncuti Gatwa als Eric Effiong

Had je door dat Sex Education zo’n enorme hit zou worden?

“Nee! Ik ben nogal cynisch, dus ik dacht dat dit gewoon een klus zou zijn waarna ik weer auditie zou doen voor iets anders. Maar toen begonnen mensen me op straat te herkennen en ik dacht: ‘hmmm, hier gebeurt iets’. Het mooie is dat fans van de show hun positieve ervaringen delen. Wat ik verrassend vond, was dat mensen heel positief reageren op Adam, gezien de negatieve aspecten van zijn karakter in het begin van het eerste seizoen.”

Wat is het geheim van het succes van Sex Education?

“De serie kwam op het perfecte moment. De wereld staat op z’n kop en Sex Education liet een idealistische wereld zien waarin mensen worden geaccepteerd zoals ze zijn, waar je ook vandaan komt. Dat was iets wonderbaarlijks. Als ik er zelf naar kijk, is de sprookjesachtige kwaliteit van de serie hetgeen wat me bijblijft. Verder zijn de personages briljant geschreven en briljant geacteerd. Ook dit was een recept voor succes.”

In Sex Education gingen ze moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Hoe merk je dat het publiek hierop reageerde?

“Mensen zijn erg scheutig geweest met hun vriendelijke woorden. Zelf heb ik moeite gehad om acteur te worden, vanwege mijn achtergrond: ik kom uit een arbeidersgezin. Van mij werd verwacht dat ik met mijn handen zou werken, op een bouwplaats bijvoorbeeld. Voor mij is het daarom extra leuk om te zien dat mensen er echt door worden geraakt, al is het maar voor 55 minuten.”

Sex Education
Sex Education

Heb je een favoriete scène, na vier jaar Sex Education?

“Alles met Alistair Petrie was geweldig, omdat we de hele dag aan het lachen waren. Elke keer dat ik met hem werkte, maakten we een diepere verbinding met elkaar. Ik kan hem nu op elk moment van de dag bellen en om hulp vragen bij wat dan ook. Hij is in veel opzichten een beetje een vaderfiguur.

Ik heb geen specifiek moment voor ogen, maar wat ik me altijd zal blijven herinneren zijn de momenten tussen de opnames in. Er was een zomer waarin we aan het filmen waren en als de camera’s niet draaiden speelden we met een frisbee. Het weer was geweldig en iedereen had het naar zijn zin. Ik zal die momenten zeker missen.”

Heb je nog iets mee naar huis genomen als herinnering?

“Een porseleinen hondje dat op Adams bureau stond. Aanvankelijk wilde ik Adams sportjack meenemen, maar om eerlijk te zijn kon ik later niets ergers bedenken. Ik heb daar zoveel in lopen zweten dat ik dacht: laat dat jack maar lekker op de set blijven.”

Het vierde en laatste seizoen van Sex Education is vanaf 21 september te zien op Netflix. Bekijk hier alvast de trailer.

Powered by Labrador CMS