Colorado Springs rouwt: 5 doden na schietpartij in lhbtq nachtclub

President Biden: “We mogen geen haat tolereren”

Leestijd: < 1 min

In de nacht van zaterdag op zondag opende een schutter het vuur op een dansende menigte in Club Q in Colorado Springs. Vijf mensen kwamen om, 25 raakten gewond. President Joe Biden reageert: “We moeten de ongelijkheid uitbannen die bijdraagt aan geweld tegen lhbtq’s.”

In de nacht van zaterdag op zondag drong rond middernacht een 22-jarige man Club Q binnen, waar op dat moment een menigte stond te dansen. Direct na binnenkomst opende hij het vuur: met een semiautomatisch wapen schoot hij op de bezoekers. De schutter droeg een kogelvrij vest.

Schutter overmeesterd

Bij de aanslag kwamen vijf mensen om het leven. 25 mensen raakten gewond, van wie er zeven in kritieke toestand verkeerden. De burgemeester van Colorado Springs heeft goede hoop dat ze allemaal zullen herstellen.

Omstanders wisten de schutter te overmeesteren door zijn pistool af te pakken en op hem te gaan zitten. Ze hielden de man in bedwang tot de politie ter plaatse was. “Hun acties hebben levens gered”, aldus de burgemeester.

Gerichte aanslag tegen lhbtq's

Volgens Amerikaanse media kwam de schutter vorig jaar ook al in aanraking met de politie, toen hij zijn moeder bedreigde met wapens en een zelfgemaakte bom. De politie heeft niet bevestigd dat het om dezelfde man gaat. Over de dader is tot nu toe alleen zijn naam bekend: Anderson Lee Aldrich.

Club Q spreekt van een hate crime en een gerichte aanslag op de lhbtq-gemeenschap. De burgemeester beaamt dat het ‘er alle schijn van heeft’. De club zou zondagochtend een eerbetoon organiseren aan mensen die hun leven hebben verloren door geweld tegen transgenders, in het kader van Transgender Day of Remembrance. In plaats daarvan hebben de aanwezigen nu de slachtoffers van de schietpartij herdacht.

Het is niet de eerste keer dat een lhbtq-gelegenheid is beschoten. In 2016 kwamen 49 mensen om het leven bij queerclub Pulse in Orlando, Florida. 53 mensen raakten gewond. Het was de op een na dodelijkste massaschietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.

Reactie Joe Biden

In een persverklaring heeft president Joe Biden de aanslag veroordeeld. “Plekken die veilige ruimtes zouden moeten zijn voor acceptatie en feest, mogen nooit veranderen in plekken van terreur en haat. Toch gebeurt het veel te vaak. We moeten de ongelijkheid uitbannen die bijdraagt aan geweld tegen lhbtq’s. We kunnen en mogen geen haat tolereren.”

In zijn verklaring herhaalt Biden zijn oproep voor een landelijk verbod op aanvalswapens. “Wanneer besluiten we dat we er genoeg van hebben?”

Bron: NOS.nl

Powered by Labrador CMS