Coca-Cola krijgt boete voor reclame met twee mannen in Hongarije

1.500 euro voor een omhelzing op een poster

Leestijd: < 1 min

Tijdens Boedapest Pride was een speciale reclamecampagne te zien van Coca-Cola. Naast man/vrouw-koppels waren er ook posters te zien met daarop een stel dat uit twee mannen bestaat en twee vrouwenkoppels. Hiervoor heeft de frisdrankgigant nu een boete gekregen.

De campagne was speciaal gemaakt voor Boedapest Pride. Te zien waren een aantal stellen, die samen een flesje cola deelden. Een van die stellen bestond uit twee mannen die elkaar omhelzen, op een andere poster waren twee vrouwen te zien met een rietje uit hetzelfde flesje cola dronken. Een derde poster toonde een derde vrouwenstel, die beiden hun lippen tegen een flesje cola duwden.

Boycot
Een lid van de conservatieve partij Fidesz, Istvan Boldog, kondigde in augustus aan dat hij een petitie ging starten om Coca-Cola te verbannen uit Hongarije. Dat is niet gelukt, maar het bedrijf krijgt nu wel een boete voor de campagne. Volgens de Hongaarse wetgeving zijn de beelden in strijd met de openbare orde.

Volgens Index.hu moeten de posters worden geweerd uit het straatbeeld om ‘kinderen en minderjarigen te beschermen’. In een brief aan Coca-Cola staat dat ze de Reclamewet hebben overtreden.

Schadelijk
Hierin staat dat er geen advertenties mogen worden gemaakt die ‘schadelijk is voor de fysieke, mentale, emotionele en morele ontwikkeling van kinderen en minderjarigen.’

De boete bedraagt 500.00 Hongaarse Forint, omgerekend zo’n 1.500 euro.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS