Christen Unie-minister bindt in: scholen mogen tóch niet discrimineren

Leestijd: < 1 min

Nadat er een storm aan kritiek losbarstte nadat minister Arie Slob van Onderwijs had gezegd dat scholen homoseksualiteit mogen afwijzen, neemt hij zijn woorden terug. Scholen mogen ouders tóch niet vragen homoseksualiteit af te wijzen.

Scholen die ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin ze een homoseksuele wijze afkeuren, gaan te ver. Dat vindt nu ook minister Slob, de gisteren nog zei dat scholen dit wel mochten doen. Hij zegt nu dat scholen wel degelijk ‘een brug te ver’ gaan met een dergelijk verzoek aan de ouders, voordat hun kind naar die school komt.

Ophef
Binnen en buiten de Tweede Kamer is ophef ontstaan nadat Slob zijn uitspraken deed. Kamerleden van zowel de oppositie als coalitiepartijen vielen over zijn redenering, omdat die niet te rijmen valt met het tweede deel van zijn redenering, namelijk dat scholen moeten zorgen voor een veilig leefklimaat voor álle leerlingen, ongeacht hun seksuele geaardheid. Bovendien is het domweg discriminerend om een verklaring te laten ondertekenen die homoseksualiteit afwijst.

SP-Kamerlid Peter Kwint diende een motie in, die het kabinet oproept om op te treden tegen scholen die in hun toelatingsverklaring opnemen dat homoseksualiteit zondig en onwenselijk is. GroenLinks, PvdA, D66 en de VVD ondertekenden de motie en deze zal volgende week op brede steun kunnen rekenen als erover wordt gestemd.

Veilig jezelf zijn
D66 schrijft hierover: “Vrijheid van onderwijs betekent niet vrijheid om te discrimineren.” Tot slot de VVD: “Stop met deze verklaringen die LHBTI-jongeren het leven nog moeilijker maken dan het al is. Je moet veilig jezelf kunnen zijn. Zeker op school.”

Lees ook de column van Wielie Elhorst: “We moeten goed letten op wat Slob níét zegt”

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS