Buitenlandse adoptie weer mogelijk om wensouders ‘niet uit te sluiten’

Leestijd: < 1 min

“Er zullen altijd mensen zijn met een onvervulde kinderwens. Bijvoorbeeld mensen met een partner van hetzelfde geslacht. Aan die groep willen we een keus bieden door toch adoptie uit het buitenland mogelijk te maken.” Dit zegt een woordvoerder van Justitieminister Franc Weerwind.

“Als we buitenlandse adoptie helemaal stopzetten, sluiten we deze wensouders uit. Vooralsnog zien wij daarom geen reden om te stoppen met adoptie uit het buitenland”, aldus de woordvoerder van Franc Weerwind, minister van Justitie.

Strenger toezicht

Volgens de minister is buitenlandse adoptie alleen mogelijk is wanneer een kind geen passende opvang kan krijgen in eigen land en er geen enkele andere mogelijkheid is. De overheid zal daar strenger op toezien.

Overigens verwacht het ministerie van Justitie en Veiligheid dat buitenlandse adoptie vanzelf afneemt. In 2019 werden 145 kinderen uit het buitenland geadopteerd, in 2015 waren dat er nog 304.

Zes landen

Wensouders kunnen nu weer kinderen adopteren uit de volgende zes landen: Thailand, Filipijnen, Taiwan, Lesotho, Hongarije en Zuid-Afrika. Gekeken wordt nog naar Portugal en Bulgarije.

Het wordt niet opnieuw mogelijk om een kind te adopteren uit China, de Verenigde Staten, Burkina Faso, Haïti, Colombia, Peru, Slowakije en Tsjechië. Bij deze landen is het lastiger om streng toezicht te houden of de minister is van mening dat passende opvang beter in het land zelf kan worden geregeld.

Teleurgesteld

Kinder- en mensenrechtenorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit. Defence for Children stelt dat het leven in onzekerheid over hun afstamming en identiteit veel schade kan opleveren bij geadopteerde kinderen. Dat blijkt onder meer uit het onderzoeksrapport van de commissie Joustra, waardoor er vorig jaar een adoptiestop was.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS