Britse man vrij van hiv na stamceltransplantatie

Na risicovolle stamceltransplantatie

Leestijd: < 1 min

Een hiv-patiënt is vrij verklaard van hiv na dat hij een behandeling heeft ondergaan met stamcellen uit het beenmerg van een donor. Die cellen bevatten een genetische resistentie tegen het virus. Na anderhalf jaar is hij nu ‘functioneel genezen’ verklaard.

De Brit onderging drie jaar geleden een behandeling met stamcellen uit het beenmerg van een donor. Een kleine anderhalf jaar later kreeg de man te horen dat hij kon stoppen met medicatie. Sindsdien is geen terugkeer van het virus vastgesteld, waardoor hij door zijn artsen ‘functioneel genezen’ is verklaard.

Risicovol
De artsen kunnen niet uitsluiten het hiv-virus in de toekomst toch weer kan terugkeren. Wel spreken ze van een hoopvolle ontwikkeling in de strijd tegen hiv, al benadrukken ze dat dit niet betekent dat er een algemeen toepasbaar geneesmiddel is gevonden. Deze ingreep noemen de artsen ‘duur, complex en risicovol’.

De man kwam in aanmerking voor de experimentele behandeling omdat dit zijn laatste kans was op overleving nadat hij in 2016 ernstig ziek was geworden.

Tweede geval
Dit is het tweede bekende geval van genezing na een stamceltransplantatie. In 2007 onderging de Amerikaan Timothy Brown een vergelijkbare behandeling in Berlijn. Hij is gezond, zonder sporen van het virus.

Bron: Nu.nl

Powered by Labrador CMS