winq ♥︎ jura

De brouwerij van Jura

Beleef een reis naar de Schotse whisky-hemel met Jura

Drie van de 212 inwoners van Jura.
Leestijd: 2 min

Goede whisky komt uit Schotland, dat weten de meesten wel. Jura whisky, afkomstig van het gelijknamige eiland in Schotland, staat bekend om zijn unieke karakter en rijke smaken. 

Floortje Dessing is soms dagenlang onderweg naar onbereikbare plekken in de wereld voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Daar is het vast heel mooi en uniek, maar is er ook lekkere whisky? Wij vragen het ons af. Waar dat wel is, is op het Schotse eiland Jura. En net zoals die plekken waar Floortje steevast op afgaat, is ook dit eiland heel moeilijk te bereiken. Je doet er namelijk minimaal anderhalve dag over om er te komen. Daarvoor moet je twee vliegtuigen nemen en nog een heel stuk afleggen met een veerboot. Als je er dan bent, kom je wel in een soort whisky-hemel. Op het eiland, waar de 212 inwoners waarschijnlijk veelal teut zijn, staat een whiskydistilleerderij waar single malt whisky wordt gemaakt. En dat is het, naast een hotel, kerk en postkantoor, ook wel zo’n beetje. Goed, om een nieuwe liefdespartner aan de haak te slaan kun je dus beter naar het Schotse Edinburgh, maar voor goede whisky ben je aan het juiste adres.

Elke whisky is uniek, gevormd door de sfeer van het eiland en de speciale vaten waarin ze rijpen, variërend van bourbon en rum tot sherry en rode wijn. Deze bijzondere malts zijn perfect om puur te proeven, met een scheutje bronwater of als onderdeel van een cocktail.

feestje in je mond

Om je op weg te helpen, delen we vier verschillende soorten Jura whisky:

Jura Bourbon Cask heeft smaaktonen van vanille, karamel, kaneel en cacao. Een kruidig drankje, dus.

Jura Rum Cask heeft een ondertoon van gekruide tropische tonen en is dus echt een whisky om dit seizoen je zomerdrankje van te maken. De smaken van vanille, karamel en kokosnoot zijn aangevuld door de rijping op Caribische rum-vaten. Het is een single malt whisky, wat wil zeggen dat het niet is gemengd met whisky van andere distilleerderijen.

De tienjarige Jura.
De tienjarige Jura.

Jura 10 Year Old is een Island single malt Scotch whisky die heeft gerijpt in Sherry-vaten uit Spanje. Jura 12 Year Old, de daddy onder deze whisky's, is een warme whisky met tonen van kruiden, banaan en citrus. Ook deze whisky heeft in sherry-vaten gelegen, waardoor het een extra sterke smaak krijgt.

whiskyproeverij aan huis

Een leuke tip voor een avond met vrienden: wil je tijd besparen en dichter bij huis het gevoel van de Jura Local Community Night ervaren? Organiseer dan een whiskyproeverij met vrienden. Met de Jura Bourbon Cask, Rum Cask, de 10 en de 12 uit de Signature Collection breng je het eilandgevoel naar je woonkamer en wordt je avond onvergetelijk.

Jura whisky is te koop vanaf 29,49 euro tot 48,99 euro. Bekijk meer informatie op jurawhisky.com.

Powered by Labrador CMS