Bekijk deze video vol samples: hier komen Madonna’s beats en bleeps vandaan

Van 'Justify My Love' tot 'Music' en 'Frozen'

Leestijd: < 1 min

Hé, waar ken ik dat trompetje ook alweer van? En wie heeft die drumbeat uitgevonden? Samples maken al jaren onderdeel uit van veel popliedjes, waaronder ook die van Madonna. Iemand heeft de leukste nu bij elkaar gezocht, met het origineel ernaast. Kijk en luister!

Eightminutesupsidedown is de naam van een YouTube-kanaal waarvan de makers regelmatig video’s plaatsen met samples en de originele muziek naast elkaar. Het ligt voor de hand om hiphop-acts als Cypress Hill hiervoor aan een analyse te onderwerpen, maar ook sterren als Madonna en hun producers maken gretig gebruik van het enorme muziekarchief.

Soms ligt het er zo dik bovenop dat iets gesampled is, zoals bijvoorbeeld de drumbeat van Madonna’s ‘Justify My Love’. In andere songs zitten de samples subtieler verstopt, zoals bijvoorbeeld in de Bedtime Stories-track ‘Sanctuary’. Die leunt op een obscuur nummer van Herbie Hancock uit 1973, ‘Watermelon Man’.

En zo krijg je elf minuten lang een lesje ‘samples in Madonna-nummers’. Erg leuk om te horen waar Madge de mosterd vandaan haalt.

Powered by Labrador CMS