very vintage

Priscilla, Queen of the Desert

Bekijk Between a Frock and a Hard Place

Een documentaire over Priscilla, Queen of the Desert

Leestijd: 1 min

Het is alweer dertig (!) jaar geleden dat The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert uitkwam. In de film was te zien hoe drie dragqueens op tournee gingen door de outback van Australië met hun wervelende optredens en conflicten met elkaar en de locals op moesten zien te lossen. Sinds kort is de documentaire Between a Frock and a Hard Place te zien via YouTube, waarin de makers terugblikken op de film.

Between a Frock and a Hard Place is een documentaire van Terence Stamp uit 2015 over de film The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Hij was een van de hoofdrolspelers en wilde met zijn documentaire het verhaal achter een van de meest geliefde films ter wereld vertellen.

omstreden scènes 

Het had maar weinig gescheeld of de film was er nooit gekomen. De ene studio vond het onderwerp te gewaagd – drie dragqueens die de bewoners van kleine dorpen in de outback van Australië confronteerden met hun uitzinnige optredens, terwijl ze in het dagelijks leven gay (x2) of transgender waren. Er zitten scènes in de film die volgens sommigen destijds ook al omstreden waren (de ‘pingpong-act’ bijvoorbeeld) en anderen dachten dat de tijd nog niet rijp was voor Priscilla.

Uiteindelijk hapte een studio toe. In de documentaire is te zien hoe Priscilla van een low-budgetfilm uitgroeide tot een van de hoogtepunten van de lhbtiq+-geschiedenis en volgens de makers de wereld heeft veranderd en na al die jaren nog steeds resoneert.

lesje sociale geschiedenis

Between a Frock and a Hard Place is ook te bekijken een sociale geschiedenis van de lhbtiq+-cultuur in Australië, gebaseerd op beelden uit de film en uit het Sydney van de jaren tachtig, een tijd waarin de aidsepidemie om zich heen greep.

Regisseur van Priscilla Stephan Elliott, wilde met zijn film een verhaal vertellen over de lhbtiq+-gemeenschap, waarbij hij verdriet en angst combineerde met de flamboyante wereld van de dragqueens op het podium.

interviews met de cast

De documentaire bevat interviews met regisseur Elliot en de belangrijkste spelers van de film: Terence Stamp zelf, Guy Pearce en Hugo Weaving. Verder komen mensen van het creatieve team aan het woord, net als dragartiesten en betrokkenen uit de Australische lhbtiq+-gemeenschap.

Between a Frock and a Hard Place staat sinds kort op YouTube. Je bekijkt ‘m hier!Powered by Labrador CMS