Ghana

Anti-homowet in Ghana nóg strenger: drie jaar cel voor wie zich identificeert als lhbtiq+

Leestijd: 1 min

Het Ghanese parlement heeft een wet aangenomen waarin het is verboden om jezelf te identificeren als lhbtiq+. Doe je dat, dan krijg je voortaan drie jaar celstraf. Ook wie de lhbtiq+-gemeenschap ondersteunt, riskeert een celstraf. Hiermee zijn de anti-homowetten in Ghana nog strenger geworden.

Homoseksuele handelingen en relaties zijn al langer verboden in Ghana. Wie om die reden wordt gearresteerd, kan tot drie jaar celstraf krijgen. Maar met de Human Sexual Rights and Family Values Bill, die woensdagavond in het Ghanese parlement is goedgekeurd, is een nieuw, nog duisterder stadium bereikt in de harde onderdrukking van lhbtiq+-personen.

identificeren is strafbaar

In de nieuwe antihomowet staat dat iedereen die ‘moedwillig lhbtiq+-activiteiten promoot, sponsort of steunt’ moet worden opgesloten. Dat betekent dat alleen al het kenbaar maken dat je bijvoorbeeld homoseksueel bent, strafbaar is. Daarvoor hoef je als persoon dus niet eens ‘homoseksuele handelingen’ te hebben uitgevoerd. En ook degenen die de lhbtiq+-gemeenschap ondersteunen riskeren dus een celstraf.

Het draconische wetsvoorstel lag al drie jaar op tafel. Het werd meteen veroordeeld door experts van de Verenigde Naties, omdat de wet in strijd is met internationale verdragen en fundamentele mensenrechten.

progressieve partij

Opvallend is dat het voorstel van de progressieve partij National Democratic Congres (NDC) kwam en niet van de conservatievere New Patriotic Party (NPP), de partij van president Nana Akufo-Addo. Zonder zijn handtekening is de wet nog niet van kracht.

Er bestaat een kans dat hij het wetsvoorstel niet ondertekent, maar eind dit jaar zijn er nieuwe verkiezingen en de NDC staat er beter voor in de peilingen.

Bron: De Standaard 

Powered by Labrador CMS