Amsterdamse straatfeesten tijdens Pride gaan ‘waarschijnlijk’ door

Leestijd: < 1 min

Na overleg tussen de organisatie en de gemeente Amsterdam gaat een aantal straatfeesten tijdens het Pride-weekend waarschijnlijk tóch door. Het gaat om feesten op de Dam, het Rembrandtplein, het Beursplein, Amstelveld, de Reguliersdwarsstraat en het plein bij de Stopera. Dat laatste feest staat nog op losse schroeven.

Dinsdag hadden de organisatoren van de verschillende straatfeesten een online ontmoeting met de gemeente Amsterdam. Die kwam voor elke locatie met een advies: welke aanpassingen de organisatoren in hun plan moeten doorvoeren om een vergunning te krijgen.

Obstakels

Een van de grootste obstakels vormt de anderhalve meter afstand-regel. Die coronamaatregel geldt niet voor een afgesloten feestterrein, wat zal betekenen dat alle pleinen moeten worden voorzien van een toegangspoort, bezoekers een toegangsbewijs moeten hebben, de CoronaCheck-app moeten tonen en vragen over corona moeten beantwoorden.

Dit leidt in de praktijk tot lange rijen, waarbij de anderehalvemeterregel niet kan worden gehandhaafd. Een optie zou zijn om de corona-app al meteen in het begin van de rij te controleren of te werken met een mondkapjesplicht.

Nog geen gelopen race

Aan Het Parool vertelt Eward Koning, organisator van het feest in de Reguliersdwarsstraat: “Wij zetten door, maar het is nog geen gelopen race. Het wordt passen en meten, maar we gaan ons best doen onze aanvraag op een aantal punten aan te passen.

Aanstaande donderdag presenteren de organisatoren de aangepaste plannen. Volgende week maandag volgt een nieuw gesprek met de gemeente. Daarma moeten de organisatoren beslissen of ze een vergunning aanvragen. Dat moet dit jaar los van elkaar. In voorgaande jaren vielen de straatfeesten onder de Pride-vergunning, maar vanwege het ontbrekende botenparade vervalt die overkoepelende vergunning.

De tijd dringt

Niet iedereen is enthousiast. Marianne van der Wildt organiseert een vrouwenfeest op het Stoperaplein. “De gemeente is op zich welwillend, maar we moeten best wel veel aanpassingen doen, dus we zitten heel erg te twijfelen.” De tijd begint te dringen en ze vraagt zich af of ze het feest nog wel uitverkocht krijgen. “Er zijn nu teveel dingen die we zelf op moeten pakken, zoals een veiligheidsplan, duurzaamheidsplan en een coronaplan. We gaan het eerst nog een dag laten bezinken.”

Powered by Labrador CMS