Amsterdam Rainbow Dress, Vancouver, 2023

Amsterdam Rainbow Dress vanaf 5 maart te zien in Drents Museum in Assen

Leestijd: 1 min

Van 5 tot en met 10 maart 2024 presenteert het Drents Museum de Amsterdam Rainbow Dress, het welbekende kunstwerk gemaakt om aandacht te vragen voor inclusie en gelijkwaardigheid voor de lhbtiq+ gemeenschap wereldwijd. In samenwerking met Henk Nijmeijer, regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, is de Amsterdam Rainbow Dress vanaf 5 maart 2024 voor het eerst in Nederland buiten de Randstad te zien. 

De Amsterdam Rainbow Dress Foundation heeft als doel gesprekken te stimuleren en aandacht te genereren over inclusie en gelijkwaardigheid. Dit doet de Foundation wereldwijd met de Rainbow Dress. 

evoluerend kunstwerk

Het is een evoluerend kunstwerk met een diameter van meer dan 16 meter bestaand uit verschillende vlaggen. De vlaggen representeren landen waar het zijn van lhbtiq+ bij wet verboden is, met opsluiting, mishandeling of de doodstraf tot gevolg.

(tekst loopt door onder de foto)

Amsterdam Rainbow Dress in de Athena-zaal in Antwerpen in 2018, Marcel Lennartz en Amsterdam Rainbow Dress Foundation

Wanneer een land ervoor kiest deze wetgeving in positieve zin aan te passen wordt de vlag van dat land vervangen door een regenboogvlag. Op dit moment bestaat de jurk uit 68 vlaggen en negen regenboogvlaggen. De bovenkant van de jurk is gemaakt van de vlag van Amsterdam om de stad te stimuleren open te blijven voor lhbtiq+ vluchtelingen en nieuwe Nederlanders. 

naoberschap 

‘Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het museum is van en voor iedereen.’ Vanuit deze missie en met het doel in de toekomst een inclusief museum te blijven trekt het Drents Museum samen met Henk Nijmeijer regenboogambassadeur van de provincie Drenthe op om het verhaal van de Rainbow Dresste delen.

Naast de blik op de andere landen, richt het museum zich samen met de provincie ook tot de lhbtiq+ vluchtelingen in Drenthe. Het museum werkt samen met verschillende organisaties, waaronder COC Groningen – Drenthe en LGBT Asylum Support om jongeren en vluchtelingen met een lbhtiq+ achtergrond de kans te geven om de jurk te bekijken en hun verhalen te delen.

meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Amsterdam Rainbow Dress op de website van het Drents Museum.

Powered by Labrador CMS