Afghaanse tiener krijgt geen asiel: niet gay genoeg

Leestijd: < 1 min

Vanwege allerlei aannames en clichés over homoseksualiteit is een jongen van achttien afgewezen voor asiel in Oostenrijk. De manier waarop hij loopt en hoe hij zich kleedt en gedraagt: niet als een homoseksueel. Dus moet hij terug naar Afghanistan.

De Afghaanse jongen was zijn thuisland ontvlucht om in Oostenrijk asiel aan te vragen op grond van zijn seksuele geaardheid. In Afghanistan kan hij daarvoor worden vervolgd. De immigratieambtenaar schreef echter een afwijzingsbrief, waarin zijn aanvraag niet wordt gehonoreerd.

Niet overtuigd
De ambtenaar is niet overtuigd van zijn homoseksualiteit. “De manier waarop u loopt, zich gedraagt en u zich kleedt, duiden er op geen enkele manier op dat u homo zou kunnen zijn”, staat in de afwijzing. Maar het gaat nog verder: “Uit berichten blijkt dat u woordenwisselingen hebt gehad met kamergenoten. Er zit dus agressiepotentieel in u, iets wat men niet verwacht van homo’s.”

Toen de Afghaanse jongen had aangegeven dat hij het liefst alleen is of in kleine gezelschappen verkeert, viel dat ook in verkeerde aarde. “U hebt niet veel vrienden, ik dacht dat homo’s van gezelschap hielden?”, schreef de ambtenaar. Hij besluit: “U bent niet homoseksueel en hebt dus niets te vrezen bij uw terugkeer naar Afghanistan.”

In beroep
De Afghaanse tiener heeft beroep aangetekend. Volgens de Oostenrijkse wet mogen vluchtelingen niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst als betekent dat ze daar hun seksuele geaardheid verborgen moeten houden. In Afghanistan is homoseksualiteit strafbaar.

Bij een andere asielaanvraag in Oostenrijk werd een zekere Navid geweigerd omdat hij de niet kon benoemen waar de kleuren van de Pride-vlag voor staan. Belangenorganisatie Queer Base stond hem vervolgens bij in zijn asielprocedure en uiteindelijk kreeg hij toch asiel.

Ook in Nederland verlopen asielprocedures moeizaam. De IND beoordeelde Mustafa uit Irak als ‘niet gay genoeg’. Lees hier zijn schrijnende verhaal: “Ik pleeg nog liever zelfmoord dan dat ik terug ga.”

Bron: AD

Powered by Labrador CMS