Aanvoerder Feyenoord weigert regenboogband: lhbtq fans teleurgesteld

Leestijd: < 1 min

De Roze Kameraden, de lhbtq-supportersgroep van Feyenoord, heeft teleurgesteld gereageerd op aanvoerder Orkun Kökcü. Die weigerde te spelen met een speciale One Love-aanvoerdersband, vanwege zijn geloofsovertuiging. “We hadden het liever anders gezien.”

De One Love-aanvoerdersband is ontstaan tijdens het voetbalseizoen 2020-2021 en is deels een reactie op racistische incidenten in het voetbal. Op de band staat een hart met daarin het cijfer 1, en kleuren die geen regenboog voorstellen maar staan voor trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid. In de praktijk is de One Love-band ook wel regenboogband gaan heten.

Geloofsovertuiging

Afgelopen weekend liet de Turkse middenvelder en Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weten dat hij niet met een regenboogband wilde spelen. Hij zag dat niet zitten vanwege zijn geloofsovertuiging.

De Roze Kameraden, een Rotterdamse supportersvereniging die is opgericht voor en door lhbtq’s, reageert teleurgesteld op het besluit van de aanvoerder. Voorzitter Paul van Dorst zegt dat het dragen van de band een krachtig signaal was geweest. Hij vindt het jammer dat Kökcü dit niet wilde: “Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien.”

Moeilijke situatie

Uiteindelijk nam verdediger Gernot Trauner de aanvoerdersband over. Dat vindt Van Dorst noemenswaardig: “Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid.” Algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese noemde het ‘een moeilijke situatie voor iedereen binnen de club. “Het maakt het heel moeilijk dat Kökcü niet wil uit geloofsovertuiging, maar daar willen we ook respect voor opbrengen.”

Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, heeft afgezien van het dragen van de One Love-aanvoerdersband. El Yaakoubi droeg een andere band met daarop een aantal keer de term 'respect'.

Bron: RTL Nieuws

Powered by Labrador CMS