Design

8 x het mooiste design speelgoed

Speeltuin

Leestijd: < 1 min

Natuurlijk, de kinderkamer is de leefomgeving van de allerkleinsten, maar soms wil het volwassen oog ook wat. Gelukkig is er genoeg speels meubilair dat leuk is voor jong en de íéts ouderen.

Je zou er bijna je tanden in willen zetten: de ‘Boa’-poef van Nederlandse ontwerper Sabine Marcelis heeft onmiskenbaar de vorm van een donut. Het speelse zitobject nodigt uit om erin te ploffen en voorlopig niet meer uit te komen. Slim: dankzij een speciaal ontwikkelde rondbrei-techniek is er geen lelijke naad in de 114 centimeter brede poef te bekennen.

Thonets iconische stalenbuisstoel S 43 – een ontwerp van Mart Stam – bestaat negentig jaar. Reden voor een feestje! Het Duitse meubelmerk viert het met nieuwe kleurtoevoegingen aan de kleine variant: kinderstoel S 43 K. De stijlvolle kleurkeuzes zijn gebaseerd op mineralen en edelstenen: van ambergeel, robijnrood, koraalagaat en kobaltblauw tot smaragdgroen.

Een poppenhuis ouderwets? Nee joh, kijk maar naar dit architecturale hoogstandje van Ferm Living. Het 67 cm brede houten ‘Funkis’-poppenhuis is geschikt om mee te spelen voor kinderen vanaf drie jaar, maar vooruit, als volwassene mag je er stiekem ook wel je fantasie op loslaten.

Plastic speelgoed, kinderen zijn er dol op – vooral in felle kleuren. Ouders daarentegen zijn meestal minder enthousiast. Speelgoed met een korte levensduur, of waar een kind simpelweg op uitgekeken is, belandt al snel bij de kringloop, of erger: het vuilnis. Gelukkig is daar ecoBirdy, dat van tweedehands speelgoed oersterk gerecycled kindermeubilair maakt. Dat niet alleen, ze storten zich ook op educatieve programma’s voor kinderen, om ze wegwijs te maken in de wereld van recycling. Zo is de cirkel weer helemaal rond!

Toen de moeder van illustrator Mielo Pouwer ging verhuizen, vond ze op zolder de houten speelgoedset terug die ze vijftig jaar geleden zelf maakte, naar ontwerp van een vergelijkbare set van Konrad Keller uit 1965. Anno 2021 is het speelgoed nog steeds mooi, vonden Mielo en zijn compagnon Idris van Heffen, die samen kinderspeelgoedmerk Makii runnen. En zo geschiedde: het speelgoed werd nieuw leven ingeblazen en wordt nu lokaal, sociaal en duurzaam geproduceerd van FSC-beukenhout van Staatsbosbeheer, in de Delftse sociale houtwerkplaats van Stichting Stunt.

Kijk, dat zien we graag: hip kindermerk Maison Deux haalt de regenboog de kinderkamer in. De geribbelde Rainbow Rug is gemaakt van 100% Nieuw- Zeelandse wol en voelt daardoor ook nog eens heerlijk zacht aan de voetjes. De boog komt in neutraal wit, oudroze ‘dusty rose’ of in een smaakvol ‘rusty pink’- kleurverloopje.

Een allesbehalve saai bed is altijd een goed idee. Het Poolse Kutikai maakt er een om je veilig in te voelen: beschut, met een eigen dak boven je hoofd. Maar ook avontuurlijk: het lijkt bijna alsof je peuter op kamers gaat, in dit kleine huisje met een flink prijskaartje. Rest jou alleen nog de taak om te zorgen dat de boel niet afgebroken wordt en de oogjes op een plausibel tijdstip gesloten worden.

Is het een klimobject? Een stoel? Een imaginary huisdier? Wie zal het zeggen. Deze vrolijk gestippelde puppy van Frans designmerk Magis spreekt in ieder geval tot ieders verbeelding. Het speelobject komt in drie verschillende maten: van 42,5, 56,5 tot maar liefst 102 cm lang.

Fotografie: Ulrika Nihlén (Ecobirdy) | styling: Clara Dayet (Ecobirdy)

Powered by Labrador CMS