Design

7 x meubels met ribbels, plooien of plissé

Leestijd: < 1 min

Noem het ribbels, plooien of plissé: meubels met textuur maken hun opmars. Niet alleen fijn om te zien, maar ook om aan te voelen of op te liggen.

Net zoals de coulissen op een podium openen en sluiten, kan de tweedelige voet van de Teatro Magico uit elkaar geschoven worden van één naar twee delen. Een slim idee van interieurstudio 967 Arch, die de plooien van zachte gordijnen wist uit te voeren in stevig staal.

Ontwerper Simone Post raakte geïntereseerd door de perfecte vormen van een strak gestreken tafellaken dat geplooid over een tafel heen valt. De tactiliteit en beweeglijkheid van textiel wist ze te vangen in een hard materiaal: keramiek. Nadat de vaas uit de gietmal komt wordt-ie met de hand vervormd en geplooid: een effect dat in massaproductie of met een machine niet geëvenaard kan worden. Zo is elke vaas uniek en met aandacht gemaakt in de sociale werkplaats van Cor Unum in Den Bosch.

Maakt niet uit waar je haar neerzet, lamp Nara steelt met haar gevouwen hoedje de show. Met 30 bij 30 centimeter past ze op een bijzettafeltje, naast je bed of op je bureau. Haar bolvormige voet is gemaakt van geglazuurd aardewerk en de lila kap van stevig polyester.

Het woord 'eyecatcher' is in het geval van lamp Luomo een understatement. De gebogen, kronkelende en geribbelde lichtbron valt niet te missen. Calculeer wat ruimte in want dit pronkstuk is maar liefst 153 centimeter hoog en 72 centimeter breed.

Als een waaier valt lamp Matin over de led-lichtbron heen die knus en zacht licht onder de kap door laat schijnen. Ontworpen door de Franse Inga Sempé, die een subtiel stalen frame toevoegde om de gevouwen lamp de volle aandacht te geven. De versie voor aan de wand kan 45 graden gekanteld worden; zo kies je zelf welke kant het licht op schijnt. Daarnaast is er een exemplaar voor op tafel en een voor aan het plafond.

Sofa Studio is voorbereid op uitbreiding: de geribbelde modules zijn eindeloos te combineren en aan te vullen. Van een hoekdeel, poef tot armsteun, je maakt de jarenzeventigbank zo lang, breed of rond als je zelf wilt. Of je nu alleen ligt, of met je hele vriendengroep, dankzij Studio's vrolijke vetrolletjes heb je altijd iemand om te knuffelen. 

Wees voorzichtig, want bijzettafel Plissago is volledig van porselein gemaakt en dus behoorlijk breekbaar. De delicate eigenschap van het materiaal inspireerde Studio Besau-Marguerre om het de zachtheid van textiel mee te geven. Door een spel van licht en schaduw tussen het plooienpatroon zou je er bijna in trappen.

Beeld: Claudio Rocci (Teatro Magico), Marije Kuiper (Lakenvaas), Stephan Abry (bijzettafel Olissage)

Powered by Labrador CMS