50 jaar Downtown: de allereerste openlijke gaybar in Amsterdam

Nog altijd is de Reguliers hét hart van het uitgaansleven

Leestijd: < 1 min

De Reguliersdwarsstraat is nog immer het bruisende hart van het Amsterdamse uitgaansleven voor gays en al hun vrienden. Het begon deze week precies vijftig jaar geleden met de opening van Downtown, op nummer 31. Al snel werd de bar te klein voor de feesten die de eigenaars gaven. Lees hier een deel van de geschiedenis.

Op dinsdag 28 april was het precies 50 jaar geleden dat in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat de lunchroom Downtown geopend werd. Dit was destijds niet alleen de eerste openlijke homozaak in Nederland, maar ook de plek waar 40 jaar geleden het bruisende homo-uitgaansleven in de Reguliersdwarsstraat begon.

Espressobar
Downtown werd op 28 april 1970 geopend door Frits Blaauw en Fokke IJsinga in een monumentaal 17e eeuws pandje aan de Reguliersdwarsstraat 31. Het begon als een normale espressobar onder de naam Coffeeshop Downtown, want in die tijd werd de term coffeeshop nog niet met de verkoop van soft drugs geassocieerd.

Transparant
Omdat veel hetero's niet bij een homostel naar binnen durfden, maar er wel steeds meer homo's kwamen, werd Downtown als vanzelf de eerste homozaak die open en transparant was. Andere homocafés hadden destijds namelijk nog een besloten karakter, met geblindeerde ramen en een portier die beoordeelde wie er wel of niet naar binnen mocht.

Avantgarde
Eind 1979 werd Downtown overgenomen door Frans Monsma en Guus Silverentand, die er vanaf 1980 feesten gingen organiseren waar de avantgarde van homo's én hetero's op af kwam. Omdat Downtown te klein was voor deze toeloop, openden zij in 1981 gay café April, waarmee de Reguliersdwarsstraat in een mum van tijd de meest hippe en trendy uitgaansstraat van Amsterdam werd. 

Monument
Na een dieptepunt in 2010, toen alle homobars van horecamagnaat Sjoerd Kooistra dicht moesten, heeft de Reguliersdwarsstraat inmiddels weer een gevarieerd aanbod van homohoreca en is daarmee helemaal terug als de meest kleurrijke uitgaansstraat van Amsterdam - met Downtown als het levend monument waar dit alles ooit begon.

Geschiedenis
Het complete verhaal van Downtown en zijn geschiedenis lees je op Reguliers.net.

Coverbeeld: Reguliers.net

Powered by Labrador CMS