Winq

 

 

Mexicaans exportproduct: drama  Een aantrekkelijke jongeman ligt zonder shirt op zijn bed. Deze halfnaakte macho, kijkt je verleidend aan. De kamer zal zich waarschijnlijk in een upper-middle-class appartement bevinden (dat is althans op te maken aan de rest van de skyline door het raam). De ruimte is belicht als een etalage van een warenhuis, de muren en meubels zijn tot in perfectie afgewerkt. Deze kamer is het decor voor meer drama en intrige dan wanneer één seizoen GTST in een aflevering is gepropt. Welkom in de wereld van de Mexicaanse soap oftewel: ‘telenovela’!

  Pablo Montero and Giberto de Anda as Emilio Valtierra and Hugo
  Duelo De Pasiones II (Duel of Passions), 2006
  from The Factory of Dreams (Aperture 2012)

  Er zit een belangrijk verschil tussen de soap zoals wij die hier kennen en de Spaanstalige variant. Een echte telenovela bestaat standaard uit 180 afleveringen en stopt. Een vaak terugkerend onderwerp is de grote liefde tussen een rijke man en een arme, aantrekkelijke vrouw. De rijke familieleden bemoeien zich ermee om de twee uit elkaar te drijven en de rijke partner koppelen aan een evenzo fortuinlijke partij, niet zelden uit eigen belang. Hoe arm een Mexicaan of een Zuid-Amerikaan ook is (want deze soaps gaan het hele continent over), een televisie is in vrijwel ieder huishouden te vinden en een telenovela staat vrijwel altijd aan.

  Yadhira Carrillo as Leonora “Nora”
  Guzman Madrigal de Orta de Palacios-Garcia
  Amarte es mi Pecado (Loving You Is My Sin), 2003
  from The Factory of Dreams (Aperture 2012)

  In Mexico zijn Televisa en TV Azteca de belangrijkste producenten en exporteurs van de telenovela. Traditioneel werden telenovelas ingezet als een middel van de overheid om de aandacht van nationale problemen af te leiden. Een serie waarin een arm meisje een rijke vent trouwt is waar het -overwegend arme- publiek van smult en zich liever mee bezig houdt dan met de echte problemen uit het leven. Televisa vond echter ook een grote markt in Oost-Europa, Rusland en Aziatische landen. Tegen het einde van de jaren ’90 was de telenovela het belangrijkste Mexicaanse exportproduct geworden.

  De telenovela-industrie bestaat niet alleen uit het brengen van verhalen op de televisie. Een werkdag van een Mexicaanse soapie eindigt nooit wanneer het laatste shot is opgenomen. Het privéleven van deze sterren, en de achterklap die om hen heen hangt, zorgt voor een tweede verhaallijn voor de fans. Magazines waarin al deze ins and outs terug te vinden zijn worden zodoende vaak ook uitgegeven door dezelfde productiebedrijven achter de soaps. Een verhaallijn heeft zodoende altijd nog een staartje in het echte leven.

  Daniel Cortes
  CEA, Televisa Acting School, 2004
  from The Factory of Dreams (Aperture 2012)

  Fotograaf Stefan Ruiz, hield zich de afgelopen acht jaar bezig met het vastleggen van deze industrie. Hij kreeg toegang tot de Mexicaanse Televisa studios, ook bekend als: “The Factory of Dreams.” In deze studio worden jaarlijks bijna 50000 uur aan telenovelas opgenomen en geëxporteerd naar maar liefst 50 landen. Ruiz’ foto’s geven een humoristische kijk achter de schermen van deze fabriek. Het laat een wereld zien van overdadige en bijna surrealistische decors en bevat portretten van acteurs en studenten die bij de aangesloten ‘Televisa Soap School‘ worden klaargestoomd tot wereldfaam. Het resultaat is te bewonderen in het fantastische fotoboek: “The Factory of Dreams”.

  The Factory of Dreams. Inside Televisa Studios.
  Stefan Ruiz & Pablo Helguera
  Aperture, 2003
  ISBN 978-1-59711-201-7
  Prijs: $ 50,00
  Bestellen kan hier.
  
  Geplaatst op 22/06/12 door
  Geplaatst in Artikelen, Culture, Travel | Tags ,

  Reacties


  Winq Magazine2


  winq-78-stapel

  Winq

  Oktober 2016

  Grote namen in het oktobernummer van Winq. Sophie Ellis-Bextor en Carlo Boszhard laten het achterste van hun tong zien in openhartige interviews. Verder hebben we Sarah Jessica Parker die in een nieuwe tv-serie schittert, Daan Schuurmans, Bas Kosters en Viktor & Rolf. Maar er is meer!

  » Lees meer
  » Neem een abonnement
  » Koop deze editie los

  Vind jij ons al leuk op Facebook? Like ons nu!


  Volg ons op Instagram voor een kijkje achter de schermen bij Winq


  Like & Win: een stralende huid en glanzend haar